BIOS
Şu anda bir çok üretici firma AMI, AWARD ve Phoenix bios yongalarından birini kendi anakartlarında ağırlıkla kullanmaktadır. Aşağıda bu yongalara sahip bir anakartta bios upgrade in nasıl yapılacağı anlatılmaktadır. Ancak Bios upgrade yaparken bilgisayarın resetlenmemesi ve gücünün kesilmemesi gerekmektedir. Böyle bir durumda bios, tamamen bozulabilir. Ayrıca bios upgrade yapıldıktan sonra daha önce yapılmış olan ayarlamaların default değerlere döneceğini düşünerek, bios ayarlarını not etmeniz tavsiye edilir. İlk önce anakart üreticinizin web sayfasından anakartınızın modeline göre yeni tarihli bios dosyalarını alınız.Bu dosyalar her her anakartın internet sayfasında bulunur.Ama mutlaka anakart modelini seçerken aynısı olmasına dikkat ediniz.

BIOS Güncelleştirmek
Bu kısım acemi bilgisayar kullanıcıları için cok tehlikelidir.lütfen acemi iseniz burada yazılanları sadece ögrenmek maksadı okuyunuz.Uygulamasını kesinlikle yapmayınız… BIOS güncelleme yapılırken elektrik kesintisi yada yanlıs bios programı yuuklenirse ANAKARTINIZ kullanılamaz !!! Bu konuda çok dikkatli olunuz…

Windows tan bir sistem disketi yaratıp , bu diskete awdflash.exe ve 6bx2000.18 (ya da ilgili dosya dosyalarını kopyalayınız. Daha sonra asagıdakı sırayı takip ediniz:

1) Anakartınızı açtıgınızda “DEL” tusuna basıp BIOS SETUP’a giriniz, burada internal and external cache leri “Disabled” durumuna getiriniz.
2) Anakartınızı hazırladığınız disketle açarken “F5″ tusuna basıp ” config.sys and autoexec.bat” dosyalarını yani Windowsun başlangıç dosyalarını geçip DOS prompta geliniz (A:>)
3) Bios programlayıcı yazılımı asağıdaki komutu yazarak çalıştırınız. A:awdflash 6bx2000.18
4) Yazılım çalıştığında ekrana gelen ilk soruya (ingilizce) “eski biosunuzu kaydetmek istiyormusunuz ?” eğer “Y” derseniz lütfen, disketteki isimden (6bx2000.18 ) farklı bir isim vererek kaydediniz.
5) Yukarıdaki soruya “N” derseniz ikinci soru (ingilizce) “biosu programlamak istiyormusunuz ” olacaktır. Bu soruya “Y” dedikten sonra programlama başlayacaktır. Bu anda anakartınızı restart (CTRL+ALT+DEL yapmayınız ya da anakatın gücünü kesmeyiniz!!!!!!
6) Programlama bittikten sonra sistemi tekrar açınız ve bios versiyonunu kontrol ediniz.

KISACA YAPMANIZ GEREKENLER ve BAZI ÖZEL KOMUTLAR
1.Başlangıç disketi oluşturulur
2.Anakartın Beta olmayan son sürümü bulunur.
3.AWDFLASH.EXE yazılımı bulunur.
4.Autoexec.bat dosyası bulunur
5.Bu üç dosya başlangıç disketine kopyalanır
6.Autoexec.bat dosyası içeriğindeki tüm bilgiler silinir ve şu satırlar eklenerek kaydedilir

A:\AWDFLASH dosya_adı.xxx /SN /PY /CP /CD /CC

Buradaki harflerin anlamları ise şöyle:
cc: Güncelleme işlemi bittikten sonra CMOS bilgilerini sil
cd: Güncelleme işlemi bittikten sonra DMI bilgilerini sil
cp: Güncelleme işlemi bittikten sonra PnP bilgilerini sil
py: BIOS u Güncelle
sn: BIOS yedeği alma
cks: Güncelleşmiş dosyayı eskisi ile karılaştır
r: Güncelleme işlemi bittikten sonra sistemi yeniden başlat.

7. Bu disket ile, BIOS u rahmetli olan anakartın takılı olduğu sistem açılır. Ekrana görüntü gelmeyecektir. Bip sesiyle beraber, Disket Sürücü ışığının yanmasıyla işlem başlayacaktır. 1,5 – 2 dakika arası sürecek bir işlemden sonra, disket sürücünün ışığı sönecektir. Ve sistemi artık başlatabilirsiniz!

not:AWDFLASH.EXE farklı bir ad ile bulunabilir. örneğin; AWFL855A.EXE (MSI için) Bu durumda Autoexec.bat dosyasına yazılan satırda bu isimle aynı olmasına; ayrıca dosyalar kaydedilirken zip haldelerse açılıp diskete o şekilde yazılmasına dikkatedin.

Program adı:AWDFLASH.EXE
BIOS dosyası adı:W7125NMS.BIN ise eklenmesi gereken satır.

A:\AWDFLASH W7125NMS.BIN /SN /PY /CP /CD /CC